flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Глава держави підписав Закон «Про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів» щодо визначення граничної чисельності працівників Державної судової адміністрації України»

26 липня 2013, 14:27

Президент України Віктор Янукович підписав Закон №373-VII «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо визначення граничної чисельності працівників Державної судової адміністрації України».
Відповідним Законом України врегульовується питання визначення граничної чисельності працівників Державної судової адміністрації. Адже, як відомо, ДСА України не входить до системи органів виконавчої влади та гранична чисельність її працівників на сьогодні затверджена Кабінетом Міністрів України.
Слід зазначити, що абзацом восьмим пункту 6 частини першої статті 20 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» до повноважень Кабінету Міністрів України віднесено затвердження граничної чисельності працівників органів виконавчої влади, у тому числі працівників міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, що також окремо передбачено частиною сьомою статті 21 згаданого Закону.
Кабінетом Міністрів України було прийнято постанови від 7 вересня 2011 року № 937 «Про затвердження граничної чисельності працівників апарату центральних органів виконавчої влади» та від 14 листопада 2011 року № 1184 «Про затвердження граничної чисельності працівників територіальних органів центральних органів виконавчої влади», у зв’язку з чим постанова Кабінету Міністрів України від 13 травня 2009 року № 464 «Про затвердження граничної чисельності працівників апарату центральних органів виконавчої влади і підпорядкованих їм територіальних органів та інших державних органів» втратила чинність в частині визначення граничної чисельності працівників апарату центральних органів виконавчої влади та їх територіальних органів.
Однак, зазначена постанова Кабінету Міністрів України залишається чинною в частині встановленої граничної чисельності працівників чотирьох органів, які на сьогодні не входять до системи органів виконавчої влади, серед яких Державна судова адміністрація України.
Аналіз нормативно-правових актів, які слугують правовою підставою для діяльності Державної судової адміністрації, свідчить про таке.
Статус Державної судової адміністрації України та її територіальних управлінь, а також засади організації їх діяльності на сьогодні визначено Законом України «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон).
Так, відповідно до частин першої, другої, шостої статті 145 Закону Державна судова адміністрація України здійснює організаційне забезпечення діяльності органів судової влади у межах повноважень, установлених законом, і підзвітна з’їзду суддів України. Положення про Державну судову адміністрацію України затверджується Радою суддів України. Рада суддів України призначає та звільняє Голову Державної судової адміністрації України та його заступників (пункт 3 частини п’ятої статті 127 Закону).
Частиною третьою статті 145 Закону передбачена можливість утворення в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі територіальних управлінь Державної судової адміністрації України.
Разом з тим, питання визначення граничної чисельності працівників Державної судової адміністрації України у Законі не врегульовано.
У зв’язку з цим та з метою забезпечення дотримання конституційних положень щодо визначення підстав, повноважень та способу діяльності органів державної влади законом (частина друга статті 19 Конституції України) Закон України «Про судоустрій і статус суддів» потребує внесення змін в частині унормування відповідних повноважень Ради суддів України, яка є вищим органом суддівського самоврядування у період між з’їздами суддів України (частина перша статті 127 Закону), щодо визначення граничної чисельності працівників Державної судової адміністрації України, а також повноваження Голови Державної судової адміністрації України вносити на розгляд Ради суддів України відповідне подання.